top of page

Tekstmeditasjon og selvrefleksjon

Oppdatert: for 2 døgn siden

– Hvordan leser du? (Evangelisten Lucas)


Bibelen som verdens viktigste bok?

Det er vel ingen tvil om at Bibelen har en helt spesiell posisjon i verdenshistorien. Kanskje kan den til og med betegnes som verdens viktigste bok?

Jeg har alltid vært fascinert av gamle tekster. Tanken på at det satt noen for 3000 år siden og skrev de ordene jeg leser nå, har alltid gitt meg en helt spesiell følelse. Tiden viskes litt ut, alt er her og nå, og jeg kjenner en form for glede og ærefrykt – en opplevelse av å få være til stede i en tid, et sted og i hendelser og tanker jeg ellers ikke ville hatt tilgang til.

Språk er et fantastisk medium for kontakt!

 

Bibelbruk: Til frihet eller kontroll?

Samtidig er det klart at Bibelen og måten den har vært brukt på, ikke alltid har vært til det gode. Tidligere hadde jeg ikke noen klar bevissthet om at dette handlet om bibelsyn og bibellesning – at de tankene vi har om hva Bibelen er, også påvirker måten vi leser den på. Og dermed hvordan den brukes.

Opp gjennom årene har jeg vært innom mange ulike miljøer, kirker, lesemåter og tolkninger. Jeg har sett hvordan kulturen du står i, i stor grad former hvordan du forholder deg til tekstene.

 

Veien til teologistudier

Da jeg begynte å studere teologi, var det ikke fordi jeg ville bli prest. Jeg var ikke engang medlem i Den norske kirke på det tidspunktet, men begynte på teologi i stor grad for «å rydde i hodet» etter årene hos Jehovas vitner. I like stor grad trengte jeg også å bearbeide og rydde opp etter erfaringer med flere frimenigheter jeg hadde vært i kontakt med mellom 2007–2009; Misjonskirken, Frelsesarmeen og Pinsevennene.

Kanskje viktigst av alt trengte jeg å bearbeide den subtile og ubevisste påvirkningen fra det å vokse opp i et område med mange Læstadianere – og hvordan det hadde formet min forståelse av kristendommen og Bibelen.

 

Behovet for frihet og selvstendig lesning

Jeg opplevde at mange rundt meg hadde sterke meninger om tro. Meninger om hva som var den rette troen eller forståelsen, og dermed også meninger om hvordan jeg burde tro.

Andre igjen forkastet hele troen og mente at religion er roten til alt ondt.

Jeg kjente at jeg hadde behov for å være fri. Fri til å lese selv, tenke selv! Undersøke tekster, tradisjon og historie på selvstendig grunnlag – og med et åpent sinn.

 

"Hvordan leser du?" – et avgjørende spørsmål

Det innledende spørsmålet – Hvordan leser du? – er et sitat fra Bibelen og det innleder også boken min Underveis, som jeg ga ut i 2022. Boken handler om min tro og hvordan jeg leser tekstene i dag.

Utgangspunktet er enkelt: Hvordan du leser avgjør hva du får ut av tekstene.

Dette innebærer at spørsmålene du (bevisst eller ubevisst) tar med deg inn i lesningen, i stor grad styrer hva du får ut av den.

 

Fem vanlige måter å lese Bibelen på

 

1. Bibelen som faktabok

Her spør vi: Er dette sant – historisk sett? Har det skjedd? Var Maria virkelig jomfru? Gikk Jesus på vannet?

Det sentrale spørsmålet er: Hva er sannhet?


2. Bibelen som lovbok

Hva er rett og galt? Hva er Guds vilje? Hva er synd? Denne lesemåten handler mye om moral, bud og regler.


3. Bibelen som religionshistorie

Med historisk-kritisk metode spør vi: – Hva betyr teksten egentlig? Hva kan forfatteren ha ment? Hvordan ble teksten lest i sin samtid?


4. Bibelen som litteratur

Mange bibeltekster er også god litteratur. Da jeg studerte litteraturvitenskap ved UiT, var flere av bibeltekstene pensum – og ble brukt som eksempler på komposisjon, karakterutvikling og symbolikk. Spørsmålet her er: Hva er tekstens budskap?


5. Bibelen som hellig skrift

Denne lesemåten handler om å lytte til teksten. Hva skjer i meg når jeg leser? Er det noe som berører meg eller noe som vekker motstand? Snakker teksten til meg – eller gjennom meg?

 

Lectio Divina: Bibellesing som meditasjon og selvrefleksjon

For snart 15 år siden jeg oppdaget den gamle monastiske bibellesemetoden Lectio Divina. Dette er en meditativ og åpen måte å lese på – langsom, lyttende og personlig.

 

Metoden har fire trinn:

  1. Lectio – vi leser teksten

  2. Meditatio – vi mediterer og kjenner etter hva som rører seg i oss

  3. Oratio – vi responderer i form av bønn eller refleksjon

  4. Contemplatio – vi hviler i stillheten og lar teksten arbeide i oss og med oss

 

En praksis med dyp virkning

Jeg tenker at denne metoden er en gullgruve for alle som interesserer seg for meditasjon, uansett trosbakgrunn. Metodikken inkluderer flere spirituelle praksiser som brukes i mange tradisjoner:

1.     Pust, jording og langsomhet

2.     Meditasjon og visualisering – oppmerksom tilstedeværelse

3.     Spørsmål, refleksjon og kreative uttrykk

4.     Stillhet, takknemlighet og hvile

 

Gjennom mange år med Lectio Divina har jeg ikke bare blitt bedre kjent med bibeltekstene, men også med meg selv.

 

Fra tekst til selvinnsikt

Bibelen inneholder mange ulike typer fortellinger. Noen kan provosere, andre inspirere. Da jeg ga slipp på bokstavelig lesning, åpnet tekstene og symbolikken seg – som innganger til dyp selvrefleksjon.

 

Parallelt har jeg også blitt interessert i Carl Gustav Jungs metode Active Imagination, som er en form for psykoterapi hvor man møter det ubevisste gjennom bilder, symboler og dialog.

Jeg opplever at Lectio Divina fungerer på samme måte – som en vei til dypere innsikt og personlig vekst.

 

Det handler om å lytte til den indre stemmen eller visdommen. For noen er det å lytte til Gud. For andre handler det om å lytte til sitt eget hjerte.

Å lese på denne måten handler om å lytte. Noen kaller det å lytte til Guds stemme. For andre handler det om å lytte til sitt eget hjerte – sin egen indre visdom.

 

Hva tenker du om det?

 

Refleksjonsspørsmål

  • Hva er ditt forhold til Bibelen? Hvordan leser du?

  • Tror du det er noe mer å hente ut av tekstene enn du har oppdaget til nå?

  • Hvilke metoder bruker du for å lytte til din indre stemme?

 

Bibelen (2011) – Det norske bibelselskap, Oslo

 

(Vil du ha bloggen rett i innboksen din hver uke?

– Legg igjen navn og e–post i skjema nedenfor og få samtidig muligheten til en gratis og uforpliktende 1–1 veiledningssamtale med meg.)


(Metodikken 'Lectio Divina' kan brukes til å meditere over alle typer tekster - romaner, noveller, eventyr, sagn og poesi. Hvis du vil ha en miniguide til metoden kan du bare sende meg en epost, så sender jeg deg pdf'en.)



 
 

Mariann Jensen

Inspirasjon og oppdateringer

Logo - grågrønn - transparent.png
Kontakt

Mariann Jensen

Narvik, Norway

+4797773385

Følg
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page